Tre kriterier som gör brottsplatsen för ficktjuven.

Om du har läst min första artikel om mina 3 gyllene regler för att att hålla dig säker från ficktjuvar (se den här), så vet du att regel nr 2 handlar om situational awarness. I det här sammanhanget definierar jag det som att vara medveten om riskerna i en situation och att vara mentalt förberedd.

Men var ÄR riskerna störst? Vilka situationer är ficktjuvarnas favorit när du ska vara extra medveten?

Den här artikeln listar några av de vanligaste tillfällena när ficktjuvar slår till, och varför just de situationerna är särskilt attraktiva för den arbetande tjuven.

På slutet tar jag också upp hur jag tycker du ska tänka och agera för att hålla dig säker.

Nr1. Korten på bordet- Där du visar ficktjuven vad du har.

 

Platser och situationer där ficktjuven ser var du har värdesakerna är guld värt för dom. Inte nog med att de vet var din plånbok ligger efter att du har betalat i kassan, de har också en bättre idé om vad du har i form av kontanter mm. när du ska betala har ficktjuven också en chans att sno en titt på din kortkod. Men mer om det i en framtida artikel.

Ficktjuven får också ledtrådar till hur krånglig ficka du har. Om du själv har problem att få ut plånboken ur fickan så kan det vara en vink om att de kommer få arbeta hårt.

Exempel på ställen som faller inom den här kategorin kan vara:

 • Bankomaten

 • Banken

 • Kassan

 • När du fyller på ditt åk-kort.

Nr 2. Lite trångt här.

Det finns ett antal områden på stan där det är mycket rörelse och närkontakten med andra människor är i stort sett ofrånkomlig. De platserna är som en flaskhals för även om vi rör på oss så trycks vi samman. Såna platser är lätta att lämna vid behov och det är en perfekt kombination för ficktjuvar.

En av de mest klassiska ficktjuvsteknikerna använder sig av detta på alla möjliga platser. Någon framför dig stannar och du går in i personen. Samtidigt går den bakom dig in i dig och snor din plånbok.

Säg att det här skulle hända precis när du ska kliva på tåget. Personen bakom dig ”ångrar sig” och går av tåget innan dörrarna stängs. Den situationen tillåter tjuven både att komma nära, och att fly fältet när brottet är gjort.

Här ska du vara uppmärksam

Exempel på platser som fyller upp den här kriterien är:

 • När du går på/av tåg och bussar

 • På trånga tåg i allmänhet och speciellt när dörrarna öppnas vid stationen som tillåter rörelse och en flyktväg.

 • När du går igenom spärrarna till stationen.

 • Rulltrappor och trappor i allmänhet. Att stanna i en rulltrappa är en klassisk distraktion.

 • Köer till kassor. Vi står nära varandra och en person kan lämna kön enkelt och naturligt.

 • Nattklubb eller en packad pub. Båda dessa räknas dubbelt i vår nästa kategori också.

Nr 3. titta vilken fin distraktion.

Tillfällen när vi på ett naturligt sätt kommer vara distraherade gör halva jobbet för en skicklig tjuv. Om du läste artikeln om hur hjärnan hjälper tjuven (se den här) vet du att det är otroligt viktigt för dom att fylla dina tankar med något annat för att framgångsrikt komma undan med stölden.

Här är några exempel på situationer där tjuven inte behöver göra något, distraktionen är redan där.

 • Turistattraktioner. Våra ögon blir stora när vi ser på världens underverk. Då missar du mycket.

 • Gatu shower. Jag ÄLSKAR gatu-underhållning. Håll bara koll på grejerna när du tittar.

 • Flygplatser. Resenärer försöker hitta sin gate, checka in bagage eller leta efter sin svarta väska bland hundra andra på bandet. Då har du mycket i tankarna.

 • Affärer. Vi går runt, och speciellt under julrushen, i helt egna tankar och förker frenetiskt hitta det perfekta köpet. Vi är helt fokuserade på butikens utbud.

 • Utanför barer och nattklubbar mitt i natten. Efter en hård natts festande är du kanske lite rund under fötterna, och ett perfekt mål för en tjuv. En väldigt stor del stölder sker på berusade personer i eller på väg från puben sent på natten. Det gäller även inne på puben eller nattklubben där hög musik och folk som dansar skapar perfekta distraktioner och en situation där folk kommer nära varandra.

 • Restauranger, särskilt McDonald och även korvmojar mitt i natten. Det är extra stor risk när du är på väg hem efter festen natten och ska ta en matbit. Men risken finns också på restauranger och kaféer i allmänhet eftersom vi ofta lägger ifrån oss väskor, mobiler på bordet och blir sen distraherade av maten och bordssällskapet.

 

Och  ett par sista punkter:  När du är turist och det syns tydligt att du är det. Det är få saker som ser så lockande ut för en ficktjuv som en rik turist.

Sist men inte minst är det bra att vara medveten om högsäsongerna. På sommaren då vi har flest turister, och under julhandeln då alla springer runt och trängs i affärerna. Värt att notera är att ficktjuveri i stort har ökat så mycket att högsäsongerna nästan jämnats ut.

 

 

Att tänka på!

Ska man verkligen vara paranoid i alla de här situationerna? Mitt svar är ett rungande NEJ. Vem vill leva ett liv där man går runt och är sjukligt misstänksam hela tiden? Med största sannolikhet kommer du ändå inte stötta på en ficktjuv. Men IFALL du skulle göra det, se till att du har skaffat dig goda VANOR.

När du ska gå över gatan så kollar du åt bägge hållen. Du är inte rädd, det är en vana för att hålla dig säker. På samma sätt bör du skaffa vanor som håller dig säker i de här situationerna som jag berättar om. För att påminna dig om det, läs igen första artikeln: De 3 gyllene reglerna.

För att vara ett svårt offer för ficktjuven ska du se till att du planerat för vad du ska göra i alla de övre situationerna. Det kan vara så enkelt som att ha en hand i fickan med mobilen på tåget, eller vara lite uppmärksam när du betalar. Inget av det kräver att du ska vara paranoid, bara medveten med goda vanor.

—–

Det var allt för mig. Som vanligt, om du gillar den här artikeln ta och klicka på knappen med ditt föredragna sociala media och dela dela dela!

kan du kanske rädda en vän från en tråkig semester eller julhandel.

Om du har några frågor du vill att jag svarar på, eller lurendrejeri jag ska forska om och skriva en artikel, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick sno lite av din tid.

Mvh

Robert Ace