Dom 3 gyllene reglerna för att inte bli bestulen

Hejsan! Jag heter Robert Ace. En underhållare och föreläsare som använder ficktjuvars tekniker för att underhålla på scen och utbilda säkerhetspersonal i hur man upptäcker ficktjuvar.

Det här är det första inlägget i min blogg om ficktjuvar och lurendrejare. Vi börjar med den vanligaste frågan jag får:

Hur undviker man att bli bestulen?
shutterstock_159419675

Det finns olika typer av ficktjuvar, från opportunister som letar efter lätta byten till proffsen som har utarbetade planer för att lätta på dina materiella tillhörigheter.

Eftersom att de har spenderat så mycket tid på att utveckla sätt att ta det som är ditt, så måste du också spendera lite tid om du vill undvika att bli ett offer. Följande är mina 3 gyllene regler för att inte bli bestulen:

Regel 1: Det är inte kul om det är för lätt.

Eller: Är det lätt för dig så är det lätt för dem
shutterstock_363345050

Säg till om du känner igen dig: Du har betalat, du har bråttom och istället för att trycka ner plånboken i framfickan så lägger du den i den rymliga sidofickan på jackan. Eller, du lägger mobilen högst upp i handväskan, och eftersom du kollar mobilen då och då lämnar du dragkedjan öppen.

Det är jobbigt att stänga väskan varje gång, så du glömmer det. Vi vill gärna anstränga oss så lite som möjligt, särskilt när vi är mitt uppe i en massa andra saker. Det kallas för minsta motståndets lag.

Problemet är att när vi gör det lätt för oss gör vi det ofta lätt för tjuvarna. Om du bara kan sträcka ner handen och ta ut plånboken kan de också göra det. Tänk istället att du lägger till 2-5 sekunder till processen.

Att ha plånboken i framfickan på byxorna kanske lägger till 2 sekunder på att ta fram den. Och att ha väskan stängd, med en bok eller tröja över värdesakerna lägger nog till 5 sekunder. Men för tjuven gör det processen avsevärt svårare.

Så regel 1: Fundera på HUR du kan göra det krångligare för tjuvarna att ta grejerna. Och acceptera att det kommer göra det lite krångligare för dig också. (En säkerhetsnål över fickan är ett gammalt knep för de som vill ta det ett steg längre.)

Regel 2: Ingen buss, ingen bil...

Eller: Praktisera "Situational awareness"
shutterstock_164791775

Var medveten om de potentiella riskerna i situationen du är i. Det betyder inte att du ska vara paranoid, utan se det mer som att gå över ett övergångsställe - du kollar åt båda hållen och är medveten om att det finns en risk för bilar.

Säg att du går in på ett packat tåg, då är det bra att vara medveten om folket runt omkring dig, och vart du har dina värdesaker. Du kan avslappnat låta en hand ligga på fickan eller handväskan. Samma sak gäller när någon kommer nära dig och frågar en fråga. Det här ska vara en vana, som att kolla åt båda hållen vid övergångsstället. Du är inte spänd och paranoid när du går över gatan, och det ska du inte vara nu heller.

En övning för att lära hjärnan att agera rätt i det ofta överraskande situationerna som en tjuv kan ligga bakom är visualisering. Det används bland annat ibland i självförsvar för att lära folk att handskas med paniken som kommer vid ett överfall.

Om hjärnan inte har varit med om liknande situationer kan man bli handlingsförlamad medan hjärnan försöker komma på vad man ska göra. Om du däremot använder visualisering för att skapa detaljerade scenarion så tränar du hjärnan hur den ska reagera i olika situationer. För hjärnan är det samma sak som att uppleva det.

Visualisera situationerna där t.ex. någon frågar dig om vägen, eller knuffar in i dig. Och hur du vill reagera (kom ihåg att du ännu inte vet om det är en tjuv eller ej. Så var vaksam men trevlig).

Så regel 2: Var förberedd på vad du ska göra om en situation uppstår. var medveten, ficktjuvarna ser ofta det och väljer någon annan.

Regel 3: För sent ska syndaren vakna...

Eller: Du är aldrig 100% säker, så planera därefter.

_TIB8605

Notera att bilden är missvisande, de flesta som råkar ut för tjuvar blir inte så glada. Det är bara på mina shower. 😉 Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Oavsett vad du gör så finns det alltid en chans att du ändå faller offer för en tjuv. Jag hör ofta folk som säger "De kommer aldrig kunna sno något från mig" Vilket helt enkelt är fel. Du kanske har en dålig dag och är i dina egna tankar och just då råkar du ut för en tjuv. Det är snarare mer troligt att du blir bestulen om du antar att du är immun, då det ofta ledder till att du slarvar med regel 1 och 2.

Jag har studerat ficktjuvar i 5 år och jag vill säga att jag är ett svårt offer, men jag är definitivt inte osårbar. Så planera vad du ska göra om oturen är framme och du blir av med plånbok, mobil eller pass. Några exempel kan vara:

  • Ha inte alla pengar på samma konto, så blir du inte av med allt om de snor ditt kort.
  • Ha kontanter på olika ställen, inte allt i plånboken. Blir du bestulen så har du en nödgömma.
  • Skriv ner IMEI numret för din mobil så kan du ge det till polisen om den blir stulen.
  • Ha en scannad kopia av ditt pass när du reser.

Så det är mina 3 gyllene regler för hur du undviker att bli bestulen. På hemsidan under "Ficktjuvar" kan du se mer detaljerade tips om vilka fickor som är bra, och hur du ska ha handväskan mm.

Tack för att jag fått stjäla lite av din tid.

Om du gillar inlägget dela det så att fler kan få tillgång till informationen, och så ses vi nästa gång!