Ficktjuven älskar din handväska

 

Handväskor är antagligen favoritmålet för ficktjuvar världen över. Den är inte i direkt kontakt med kroppen till skillnad mot många fickor. Och i väskan finns nästan alltid något stöldbenäget.

Jag ska börja berätta lite allmänt om handväskor och hur du kan hålla dig säker. Sen går jag in på de vanligaste teknikerna som tjuvarna använder med specifika tips för att motverka stölderna.

Allmänt om handväskor.

När jag föreläser och ger råd om hur man ska undvika ficktjuvar har jag märkt att de flesta handväskor är designade på ett sätt som gör det lätt för tjuven. Det är ingen konspirationsteori, jag är helt hundra på att det är en tillfällighet.

För att ni ska förstå vad jag menar är det här mina rekommendationer jag brukar ge för olika sorters väskor:

  • Har du dragkedja på väskan, se till att du håller väskan så dragkedjan börjar mot dig. Det gör det svårare för tjuvarna att öppna den utan att du ser.
  • Finns det en flärp på väskan, vänd den mot din kropp istället för att ha den utåt. Det gör det också mycket svårare för tjuven att öppna.
  • Om du varken har dragkedja eller flärp utan bara en öppen väska, är det ficktjuvens dröm. Men om du i övrigt verkligen gillar väskan, använd dig av de andra tipsen jag skriver om i artikeln för att göra den så säker som möjligt. Och var medveten om att den är mer stöldbenägen.

Problemet är att de flesta väskor är designade med en dragkedja som börjar bort ifrån dig.

Dessutom är alla flärpar jag sett varit designade att bäras med flärpen utåt. Då måste man alltså vända väskan för att få det rätt och det är inte många som vill bära den så och det köper jag. För om du har betalat massa pengar för en snygg väska vill du så klart visa den från väskans bästa sida. Så där har vi de oturliga designvalen jag pratade om.

Så mitt tips är att vända på väskan om det behövs vid de tillfällen där risken är stor. Mer information om risker kan du läsa om i min förra artikel (se den här).

Så med det ur världen – här är mina topp 5 grundtips när det handlar om handväskor.

  • Ha inte väskan bakom ryggen. Håll den istället framför dig och gärna med remmen diagonalt över motsatt axel så ingen kan rycka den av dig. För extra säkerhet kan du ha väskan under rocken vid särskilt riskfyllda tillfällen.
  • Lägg inget viktigt i ytterfacket utan använd istället väskans innerfack för värdesakerna.
  • Lägg gärna något över dina värdesaker så en potentiell tjuv måste rota runt lite.
  • Om du har dragkedja se till att den börjar mot dig. Det gör det svårare för tjuvarna att öppna den utan att du ser.

  • Om du har en flärp på väskan, ha flärpen mot dig istället för utåt. Det gör det också mycket svårare att öppna.

Och nu beväpnad med den kunskapen undersöker vi de 3 vanliga teknikerna som ficktjuvar använder för handväskor.

Steg för steg.

En handväska har som sagt många fördelar för en ficktjuv. Det svåra är oftast att få upp den. Men lyckas tjuven är det himmelriket när väskan inte har kontakt med kroppen eftersom ägaren då får svårare att känna handen som letar runt.

Men att få upp väskan kräver lite finess. I många fall väljer tjuven att ta det steg för steg. De väntar och när det rätta tillfället kommer när de har möjlighet att komma nära, kanske i en kö i affären eller i tunnelbanan, så öppnar de väskan lite. De knäpper upp flärpen eller börjar dra upp dragkedjan. Får de inte upp den helt kan tjuven pausa tills nästa lovliga tillfälle kommer att fortsätta.

Vad ska du göra?

Om du märker att din väska är lite öppen och du minns att du stängde den, då kan det vara en varning att du har blivit en måltavla. Såklart kan du bara ha glömt att stänga väskan men oavsett det, se till att stänga den direkt.

Döljer handen som går ned i väskan

Att någon ska se att en ficktjuvs hand går ned i en ficka är alltid en farlig risk för tjuven. Det stämmer såklart också med handväskor. Det löser de genom att använda ett verktyg, en tidning, karta eller kanske en jacka över armen. Tjuven håller det över väskan efter att ha öppnat den, medans en hand går ned i väskan. Om någon kastar en snabb blick, inkluderat väskan ägare, ser de inget misstänksamt.

Vad ska du göra?

Om du märker att någon verkar komma nära dig, och att de har något att dölja handen med så kan det vara en röd flagga. Självklart ska du inte misstänka alla, men om du kollar ner och inte kan se din väska för att det är mycket folket runt omkring dig så bör du flytta väskan framför dig. För är det så folktätt så är det bäst att vara på den säkra sidan. Att vara medveten är det viktigaste botemedlet här som oftast.

Tricket med den försvunna väskan. Hela väskan blir bytet.

Jag nämnde tidigare att det första en tjuv måste göra är att öppna handväskan. Det stämmer inte i alla lägen för det händer också att de snor hela väskan.

Oftast sker det när du har lagt ned väskan på marken eller hängt den på stolen. Har du lagt den bredvid dig eller bakom din stol har du gjort det extra lätt för tjuven. Men de kan även komma åt väskan när den ligger under stolen eller bordet.

De vanligaste är att de sätter sig vid bordet bakom dig, eller ställer sig i närheten. Sen beroende på hur nära väskan är, krokar de en fot i axelremmen och börjar långsamt dra den till sig.

Tjuven kan också använda verktyg, till exempel en Selfiepinne som har blivit vanligt nuförtiden, för att sträcka sig in under ditt bord och komma åt väskan.

Beroende på hur kaxig tjuven är går de sen iväg med hela väskan eller tar ut det som är intressant och skjuter tillbaka väskan så du inte märker att stölden har skett. Men det är riskfullt för tjuven, och sannolikt lär väskan hamna i närheten istället för på samma plats. Så om du märker att väskan mystiskt har flyttat på sig kan det vara ett tecken på att du blivit bestulen.

Jag vill också som en notis säga, att det finns tjuvar som skär av axelremmen medans du går. Det vanligaste är såklart väskryckare där du helt klart märker det. Men en tjuv med bra timing och starka nerver kan skära av axelremmen om väskan bärs bakom ryggen och ta väskan utan att du märker att vikten försvinner. Det är dock inte särskilt vanligt utifrån vad jag har sett.

Vad ska du göra?

Om du lägger ned väskan på marken, ha den mellan fötterna eller i knät, och kroka gärna en fot genom axelremmen så du märker om någon drar i den. Du kan också sätta ett stolsben genom axelremmen (se bara till att det inte är stolsbenet bakom dig) men din egen fot är oftast bäst.

Och när du går på stan där det är mycket folk, ha alltid väskan framför dig.

Bonus. Knivig situation, när dom skär upp väskan.

4 sätt låter inte lika bra som 3, så jag fuskar lite här.

Hur vanlig den här metoden är beror på var i världen du är. I vissa delar av världen använder tjuvarna ett rakblad för att skära upp fickor och väskor. Den här metoden förbigår problemet att öppna väskan genom att de helt enkelt skapa en egen öppning.

 

Vad ska du göra?
Samma som jag tidigare nämnt. Ha inte väskan bakom ryggen och lägg inte värdesakerna högst upp.

Nu vet du hur din handväska kan bli en måltavla och hur det går till. Mycket av det jag sagt stämmer också in för ryggsäckar mm, men handväskor är ett så vanligt mål att jag ville fokusera extra på dom nu.

Hoppas du lärde dig något nyttig, och om du gjorde det dela gärna artikel på sociala medier, email eller flaskpost.

Har du några frågor du vill att jag svarar på, eller lurendrejeri jag ska forska om och skriva en artikel om, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick stjäla lite av din tid.

Mvh

Robert Ace