Phone Fishing- Hur dina hörlurar hjälper ficktjuvar.

Av alla massmedia artiklar som hittills skrivits om ficktjuvar var det en som fick flest människor att komma till mig och fråga ”hur?”. Så eftersom så många frågade känns det som ett lämpligt ämne för en ny artikel.

Artikeln jag pratar om är från SVT och du kan se den här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/dina-horlurar-hjalper-tjuven

Och där tar dom upp de ökande antalet människor som blir av med mobilen medans dom lyssnar på musik.

 

Hur går det till

Frågan alla ställde mig var: Hur går det till? Jag märker ju när musiken försvinner!

Jag ska förklara varför det funkar, men först vill jag berätta lite mer om metoden och vad den gör för ficktjuven.

Essentiellt är det en metod där ficktjuvar använder sladden på hörlurarna för att fiska upp mobilen ur djupa fickor eller en handväska. Det är en variant på vad tjuvar brukar göra med plånböcker som sitter på en kedja. Istället för att gå ner i fickan, som innebär flera risker och svårigheter för dem, tar de tag i sladden och rycker till. Mobilen hoppar ut eller åtminstone till toppen av fickan.

Och till skillnad mot en plånbok på kedjan är det relativt lätt att sen koppla ut sladden och gå iväg med mobilen.

Mobilsladden underlättar för tjuven

Den här metoden löser 3 problem för ficktjuven.

  1. Sladden berättar VAR mobilen är. Så tjuven behöver inte ta reda på innan var du har mobilen.
  2. Ficktjuven måste inte gå ner med handen i fickan, vilket minskar risken att du märker stölden.
  3. Det berättar VAD du har i fickan. En sladd betyder med största sannolikhet en mobil. Precis som en kedja betyder en plånbok.

Så redan nu har du fått lite matnyttig kunskap. En sladd till mobilen, eller kedja till plånboken är ett utmärkt verktyg för ficktjuven. Men låt oss utforska den här ficktjuvstekniken mer på djupet.

 

Musiken tystnar men du hinner inte reagera

Det lättaste sättet för ficktjuven är att bara koppla ur mobilen, och försvinna i folkmassan innan du förstår varför musiken tystnade. Du märker alltså att musiken tystnar direkt, men hinner inte reagera.

Det var alltid det första jag sa när folk frågade mig – oftast spelar det helt enkelt ingen roll om du märker att ljudet tystnar.

Det är dock fullt möjligt för någon att ta din mobil ur fickan och koppla ut sladden utan att du märker något alls innan tjuven är borta. Och vad som gör det här möjligt ska jag berätta om i resten av artikeln.

Den här metoden använder jag inte själv i mina shower och  demonstrationer (jag är oftast underhållande nog att hålla folk från att lyssna på musik under uppträdandet).

Jag har däremot använt den på en god vän och konnässör av hårdrock. Jag fiskade upp hans Ipod och kopplade ur den. Han märkte inte att musiken var borta förrän jag gav tillbaka den långt senare på tåget.

Så nu till den stora frågan: Varför märker man inte att ljudet försvinner?

Hör du mig nu? Hur hjärnan tar in information

Vi har pratat i tidigare artiklar om hjärnans begränsningar och hur ficktjuvar använder sig av det. Men det är en så stor del av ficktjuveriet att det ständigt återkommer.

(För mer om det se ”Din hjärna: Ficktjvuens bästa vän”)

I korthet tog jag tidigare upp hur hjärnan har en begränsad kapacitet att ta in information. Det innebär att om du är tillräckligt fokuserad på något annat kan en ficktjuv leta sig ner i din ficka utan att du känner det. Hjärnan registrerar helt enkelt inte signalerna.

När vi fokuserar på något speciellt dämpar hjärnan aktivt de intryck som inte är del av det vi fokuserar på (källor). Som jag nämnde förut så kan vi bara fokusera på en sak i taget. Det gäller inte bara känseln som när plånboken åker ur fickan utan alla sinnen, inkluderat hörseln.

Har du någon gång kört bil med radion på och efteråt märkt att du inte hört ett ord av vad som sagts? Eller blivit distraherad och märkt för sent att personen framför dig slutat prata?

Precis samma princip gäller när din mobil blir urkopplad.

Du blir distraherad – ficktjuven slår till

Den viktigaste förutsättningen för att den här metoden ska funka för ficktjuven är att du inte AKTIVT lyssnar på musiken. Det är när du blir distraherad som hjärnan dämpar intrycken från allt annat, inkluderat musiken. Så för att tjuven ska kunna koppla ur mobilen utan att du märker det måste du vara okoncentrerad och tänka på annat.

Men hur många distraktioner finns det när du går på stan eller åker tunnelbana? Rätt många faktiskt! Finns det inget som distraherar i omgivningen just då är ficktjuvar väldigt duktiga på att skapa sina egna. När hjärnan väl missat själva tillfället där förändringen sker, i det här fallet musiken som försvinner, tar det ett tag innan den märker att något är annorlunda.

Det betyder att du antagligen inte märker att musiken är borta, förrän något får dig att aktivt tänka på musiken. Ex ”jag borde sätta på lite musik.” Och då är mobilen redan långt borta!

Hur kan vi motverka detta?

I stort sett bara genom att vara medveten och tänka på de 3 gyllene reglerna som jag nämnde i min första artikel som du kan se genom att klicka här. Då kommer du långt!

Att använda sig av sladdlösa hörlurar är också en lösning. Själv går jag runt och lyssnar på ljudböcker konstant och min mobil har jag i en stängd innerficka. Så hur mycket ficktjuven än drar i mobilsladden så måste de först få upp dragkedjan.

Det du ska motverka är att förhindra ficktjuven från att använda din sladd som ett kriminellt fiskespö. Inte att du ska upptäcka att musiken försvinner! För som jag sa i början, även om du märker att musiken försvinner så kan det redan vara för sent.

Som alltid, om du gillar artikeln får du gärna dela den med dina vänner, på sociala medier, mail, skriv ut den och skicka på post. Och om du har någon fråga om ficktjuvar, säkerhet eller scams du vill att jag ska ta upp, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick sno lite av din tid!

Mvh

Robert Ace

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sensory_gating
https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_inhibition